marți, 10 decembrie 2019

Inaugurarea Muzeului Bisericii Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din satul Peticeni, raionul Călărași


Aproape un secol, clopotele bisericii din satul Peticeni, raionul Călărași, vestesc enoriașilor chemarea Domnului în fiecare zi de sărbătoare.
         Trecut prin grele încercări, profund marcat de vitregiile anilor în care Cuvântul Domnului era prigonit, sfântul lăcaș din satul Peticeni rezistă în timp, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie al cărui hram poartă din 1919 și până în prezent.

         Cu voia lui Dumnezeu, în ultima perioadă, grație eforturilor depuse de către parohul bisericii, Preotul Oleg CELMEA și enoriașii de bună-credință, pe lângă Liturghia arhierească săvârșită de Preasfințitul PETRU,  Episcop de Ungheni și Nisporeni la data de 8 septembrie 2018, când Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfinții Mucenici Adrian și Natalia, se mai înscrie și reportajul despre istoria bisericii, pentru emisiunea: Cuvintele Credinței, difuzată în același an.
         La 8 noiembrie 2019, când Biserica Ortodoxă cinstește  pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - izvorâtorul de Mir, lăcașul din satul Peticeni completează lista acțiunilor memorabile din palmaresul său, prin inaugurarea MUZEULUI BISERICII. La eveniment au participat atât oameni din sat. cât și oaspeți din satele apropiate, veniți să împărtășească bucuria unui asemenea moment.
         MUZEUL BISERICII vine să garanteze că orice informație  cu referire la activitatea lăcașului sfânt, își va găsi locul bine-meritat printre sursele scrise și materiale pe care le deține actualmente. Fiecare obiect expus, pune în valoare o etapă de fortificare a comunității creștin-ortodoxe din localitate.
         Vizitatorii MUZEULUI se pot îmbogăți spiritual descoperind drumul edificării acestui lăcaș.  Pe lângă faptul că, certifică anumite mărturii ale localnicilor vârstnici, exponatele vorbesc despre  evlavia creștinilor care au păstrat ascunse anumite obiecte ce aparțin bisericii și curajul pe care l-au manifestat sătenii  care au bătut insistent la ușile autorităților în vederea redeschiderii bisericii.
         În concluzie, menționăm că Muzeul bisericii: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din satul Peticeni ascunde o lecție a demnității, pe care generația actuală și urmașii noștri o pot învăța doar când vor păși pragul acestuia, pătrunzându-se de binecuvântarea divină.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu